torstai 24. heinäkuuta 2008

STOCKHOLM 2/3

Jos suunnittelet pikkumatkaa naapuriin, muista nämä:

Coffeehouse by George
Okei, tämä on kahvilaketju ja yleensä en pidä niin hirveästi suurista ketjuista, mutta Coffeehouse by George on vaan niin kiva! Kahvilaketjun Spicy Cinnamon Steamer on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen: maito on oikeasti lämmintä, mausteita on sopivasti, kermavaahtoa runsaasti ja suklaakastike on hyvää. :> Chockladbullea ei kuitenkaan kannata ottaa sen herkullisesta ulkoasusta huolimatta... Etenkin Drottningsgatanin Topshopin (Souk) vieressä oleva kahvila oikein mukana.

Drottningsgatan
Drottningsgatan on pitkä, aivan keskustasta Centralstationilta ja Sergels torgilta lähtevä ostoskatu, jonka merkkinä ovat kivat kivileijonat joita on aina siellä täällä. Katu alkaa tavaratalo Åhlénsin kulmalta ja sen varrelta löytyy runsaasti vaatekauppoja ja mm. tavaratalot SOUK sekä PUB. Soukia suosittelen: sieltä löytyy muun muassa suuri Topshop, Beyond Retro, Oasis, Bianco ja monia muita samaan skaalaan sopivia. Vähän kauempaa keskustasta katsottuna sijaitseva Weekday oli myös oikein kiva, vaikka vähän hintavampi se oli (Cheap Mondayn farkkuja sieltä löytyi kyllä ja ne olivatkin suhteessa muita edullisempia).

Junibacken

Siellä en tällä reissulla käynyt, mutta se on ihan loistava! Se on siis erilainen epämuseomainen museo, jossa on kaikkea mahdollista Astrid Lindgrenin saduista (on siellä muistaakseni jotain muutakin). Ihanakivaihana. Jos teiltä löytyy jotain siskon/veljen/serkun/kaverin/tädin lapsia tai jotain niin lähtekää sit vaikka niiden kanssa! Junibackenissa on sellainen kiva satujuna, joka on paikoitellen aika hurjakin, ja sit siellä on Peppi Pitkätossun talo Huvikumpu.

Kungsträdgården

Oikein kiva, pitkulainen puisto. Aurinkoisella säällä kannattaa ehdottomasti mennä, paikka tosin vilisee turisteja. Ja noloja Tokyo Hotel-faneja. Paikalle keskellä puistoa ilmestyi reilu 10 n. 11-14 vuotiasta tyttöä kovin vakuuttavasti mustiin vaatteisiin pukeutuneina, silmät puolen sentin kajaaleilla rajattuina kannellen Tokio Hotel-banderoleja. Ei siinä vielä mitään, mutta puian porukasta alkoi kuulla huutoa joka olisi Suomeksi mennyt näin: ”SANO T – T! SANO O – O! SANO K – K! SANO Y - ......... SANO L – L! TOKIO HOTEL! Argh. Hajotti aika pahasti. Mutta puistossa ei ole mitäänvikaa. Siellä oli hienoja leijonapatsaita, erilaisia kuin Drottningsgatanilla, ja ainakin nyt kesällä siellä on jonkin sortin opastekylttinäyttely. Puiston käytäviä on siis reunustettu ristiriitaa herättävillä opastekylteillä, joita on metsästetty ympäri maailmaa.

Moderna museet
Moderna museetiin kannattaa kyllä mennä. Siellä oli kaikkea outoa, hassua, hauskaa ja hienoa. Anri Salan videoteos oli jotenkin vangitsevan kiehtova – minä pidin siitä, mutta monien mielestä se olisi varmaan tylsä. Sofia Hulténin videosarjasta Familiars tuli suosikkimme – kulutimme varmaan puolet museoajastamme vain nauraen näille oudoille, käsittämättömille pätkille. Nathalie Djurbergin videot sen sijaan eivät innostaneet alkuunkaan, eivätkä myöskään Paul McCarthyn teokset.

Södermalm

Söder on käsittääkseni Tukholman taiteilija-aluetta. Sieltä löytyy paljon second hand-liikkeitä, sekä pieniä putiikkeja, joissa myydään vain putiikinpitäjän (suunnittelijan) omaa designiä. Niissä tekee varmasti hauskoja löytöjä, ainakin jos on valmis maksamaan. Mieleen jääneitä second hand-liikkeitä olivat Lisa Larsson, Påkläderiet, Judits Second Hand sekä halvemmat Myrorna ja Stadsmission. Minua kyllä hämäsi monesti sikäläinen hintataso. Joissain second hand-/vintageen erikoistuneissa kaupoissa myytiin näitä käytettyjä eikä aina niin hyvä kuntoisia vaatteita, kenkiä ja laukkuja uuden hinnalla. En varmastikaan ymmärrä mitään vintagesta, mutta aivan samaa sarjaa olevia tavaroita löytää halvoilta kirppiksiltäkin. Siksi suosittelenkin ehdottomasti koluamaan Ruotsissa käydessä juuri nuo edullisemmat paikat (Myrorna, Stadsmission), sillä juuri niistä minäkin tein parhaimmat löydöt.
Söderissä oli myös ihan uusia kauppakeskuksia ja etenkin Monkiin rakastuin täysin. Siellä oli kaikkea aivan ihanaa! Kokeilin varmaan miljoonaa vaatetta, ostettua tosin tuli vain yksi mekkopaita. Mutta hienoa siellä oli.

Vasamuseet
Museo oli suuri, sisältä kylmä holvin tai hallin kaltainen rakennus – ihana viileys! Laivakin oli todella vaikuttava, Pirates of Caribbean tuli elävänä mieleen sitä laivaa katsoessa – aivan samaa tyyliä. Paikka oli iso, mutta kiertäminen ei ollut puuduttavaa eikä tavaraa ollut liikaa. Tosi hyvä valinta kuumana kesäpäivänä.

Ei kommentteja: