tiistai 22. heinäkuuta 2008

STOCKHOLM 1/3

4 päivää, 3 yötä. Kahden nuoren ja yhden aikuisen armoton shoppausretki Tukholmaan. Liian puuduttavaa kerralla kirjoitettavaksi ja varsinkin luettavaksi joten käsittelen matkan tapahtumia ja tuntemuksia kolmessa osassa, tästä alkaen.
Paras ystäväni kysyi minua siis äitinsä kesäretkelle Tukholmaan keväällä ja kyllähän se kiinnosti. Alusta asti minun suunnitelmiani varjosti rahan puute. Kesätöistä tulisi kyllä tienattua jonkin verran, mutta lento, majoitus, ruoat, liikkuminen...ja ystäväni ei muusta puhunutkaan kuin shoppaamisesta – ja mitä lähemmäs loppua tultiin niin vintagesta (ja minä miellän vintagen yleisesti ottaen suht' kalliiksi). Toukokuussa etsiskelimme edullisinta matkavaihtoehtoa ja uuvuttavien risteily-/lento-/hotellivertailuiden jälkeen suhteessa halvimmaksi ja kelvollisimmaksi selviytyi Ebookersin kautta ostettu lento+hotelli-paketti, Finnair ja kolmenhengen huone kolmen tähden hotellissa. Suureksi ilokseni vanhempani tarjoutuivat kuitenkin kustantamaan lennot ja majoituksen suurimmaksi osaksi.


1. päivä
Lentomme saapui Arlandaan jo ennen aamukymmentä ja saimme hotellihuoneen niin varhain että pääsimme jo pian kiertelemään kaupungille. Emme ehtineet kävellä hotellilta varaan kuin kymmenen minuutin matkan kun päädyin jo ostamaan pitkään haikailemani mustat ”peruskorkkarit”. Onneksi ne sentään olivat halvat, 149 kruunua.
Minä halusin kovasti että tekisimme matkan aikana muutakin kuin shoppaisimme, vaikkapa jotain kulttuuriin liittyvää ja onneksi kaverini äiti oli samaa mieltä. Tämä tosin tuntui ottavan jonkin verran ystävääni hermoon, mutta mitä helvetin järkeä siinä on jos maksaa paljon siitä että menee Ruotsiin vain ja ainoastaan shoppaamaan?! Lähdimme kulkemaan Sergels torgilta kohti Kungsträdsgårdenia päämääränä Moderna museet. Välillä kävimme syömssä aivan ihanassa wok-paikassa aivan keskustassa eräällä sivukadulla. Ruoka oli minun makuuni sopiva tulista, kana mureaa ja kasvikset vielä sopivan rapsakoita (eivät raakoja, mutteivät liian kypsää mössöäkään). Aluksi syntyi pientä paniikkia kun ruoan syömiseen tuotiinkin syömäpuikot. En teidä miten se oli mahdollista, mutta jotenkin minä äkkiä vain hallitsinkin puikoilla syömisen! Moderna museetin kiertäminen jäi vähän lyhkäiseksi kun kaverini tuli äkisti huonovointiseksi, mutta kyllä siellä reilu tunti vierähti.

2. päivä
Lauantai otettiin sitten siksi paljon puhutuksi second hand-päiväksi. Kaverini oli googlannut etukäteen pitkän listan putiikkeja pääasiassa Söderin alueelta. Alue oli aika söpöä ja kaikki liikkeet, niin vaatekaupat kuin kahvilatkin, tuntuivat pieniltä – mutta niitä oli paljon. Melkein koko päivä meni siellä kierrellessä. Olin kyllä aika ylpeä itsestäni kun onnistuin pitämään pääni kylmänä ja harkitsemaan ostoksiani: kahvilassa en ottanut mitään ja ostin vain söpön mekkopaidan Monkista ja erinomaisesti istuvan piiiiitkän halterneckmaksimekon kirpparilta.


3. päivä
Tänään päätimme vain lähteä kävelemään hotelliltamme Drottningsgatania pitkin kohti keskustaa. Kadun varrella on valtavasti erikokoisia vaatekauppoja (enimmäkseen jonkin sortin ketjuja) joista varmasti löytyy jokaiselle jotain.Beyond Retro, Bianco, Bik Bok, Carlings, H&M, Oasis, Vila, Topshop, Weekday, Zara.... Weekday oli vaikuttava: se oli suuri, kolmeen kerrokseen rakennettu kauppa, jonka alimmasta kerroksesta löytyi jänniä ja hintavia merkkivaatteita, toisesta kerroksesta vähän kaikkea, mutta etenkin farkkuja (kaikissa sateenkaaren väreissä) ja kolmannessa kerroksessa oli vintageosasto. Topshopin valikoimat olivat mielestäni ihania ja olisin löytänyt sieltä varmaan vaikka mitä jos en olisi ollut niin pihi...
Katukävelyn päätteeksi otimme bussin 47 Vaasa-laiva-museoon. Se oli loistava! Voihan se kuullostaa tylsältä, mutta minä nautin siitä kylmästä, pimeästä tyrmän, kammion ja hallin sekoituksesta missä laivaa säilöttiin. <3 Ehkä se johtui lapsuuteni aikaisesta nostalgiasta.

4. päivä
Lähtöpäivänä kiertelimme vielä keskustassa ja vietimme aika paljon aikaa sisällä sateen takia. Meillä kävi kyllä tuuri säiden suhteen, sillä tämä päivä oli ainoa päivä jolloin satoi ja ukkosti (alunperin sääennuste oli luvannut vastaavaa säätä joka päivälle, mutta kaikkina muina paistoi kyllä aurinko). Kaikki meni hyvin kunnes Carlingsin söpön miesmyyjän flirttailu sai minut unohtamaan hupparini putiikkiin. :/ Huomasin sen puuttumisen vasta Arlandan junassa kun oli jo liian myöhäistä...

Lomabudjettini näyttää lopulta tältä:


Lento+hotelli = 321 €
Liikkuminen = 340 kruunua = 36,30 €
Sisäänpääsymaksut 90 kruunua = 9,60 €
Ruoka = 468,50 kruunua = 50,05 €
Kosmetiikka ym. = 208,50 kruunua = 22,30 €
Vaatteet = 478,5 kruunua = 51,10 €
Korut ja kengät = 266,50 kruunua = 28,50 €
Kasvit = 185 kruunua = 19,8 €

1 € = 9,36 kruunua


Yhteensä n. 538,65 €
, joista omia rahoja 238,65 €

Alaikäisenä säästin kyllä huomattavan paljon liikkumisessa ja sisäänpääsymaksuissa, aikuinen joutuisi maksamaan yli puolet enemmän samoista menoista.

Tukholma on kyllä kiva kaupunki ja neljä päivää on tämän tyyppiselle lomailulle juuri sopiva pituus. Tämä alkuselvennys matkastamme on luultavasti tulevista kolmesta osasta tylsin, mutta näen sen silti semitärkeänä. Toiset osiot julkaisen varmaan ihan lähipäivinä, olen kirjoittanutkin niitä jo valmiiksi. Toisessa tullaan käsittelemään kaiketi ruotsalaisia ilmiöitä ja eroavaisuuksia suomalaisen näkökulmasta ja toisessa matkailijan kannalta olennaisista paikoista, liikkeistä ja asioista. Saattavathan nuo ristiinkin mennä, mutta menköön.



Kuvat ovat itse ottamiani.

1 kommentti:

Tinka kirjoitti...

Ihanaa, vihdoinkin asiaa myös lähinaapurimaasta! :) Ja kiitos laukkuun liittyvästä vinkistä!