maanantai 1. helmikuuta 2010

Fox's Shea Butter Conditioning Cream

Fox's Shea Butter Conditioning Cream on erityisesti amerikkalaisten pitkätukkien keskuudessa suosittu jätettävä hoitoaine/latvasuoja. Alunperin se kai on lähtöisin The Long Hair Communitysta. Itse olen käyttänyt sitä yli vuoden ja se on saanut aikaan suuria parannuksia etenkin latvoissani. FSCC:n ansiosta latvani ovat parantuneet huomattavasti. Ennen ne olivat jatkuvasti täynnä kaksihaaraisia ja ratisivat kuivuudessaan, mutta FSCC:n säännölinen käyttö saa niistä sileät, pehmeät ja vahvantuntuiset.

2 osaa karitevoita
(=sheavoi)
1 osa kookosöljyä
2 osaa hoitoainetta


1. Sulata karitevoi. Itse teen sen yleensä muovisessa pakasterasiassa mikrossa. Vesihaudekin tietty toimii (mutta on hidasta), varovaisesti käytettynä kattilakin, mutta koko tekee kattilasta epäkäytännöllisen.
2. Sulata joukkoon kookosöljy. (Monet kookosöljyt ovat huoneenlämmössä kiinteitä, nestemäisenä pysyvän voi vain kaataa sekaan.) Sinun ei tarvitse käyttää eri astioita.
3. Lisää hoitoaine ja sekoita. Seoksesta ei saa vielä tässä vaiheessa täysin tasaista, vaan hoitoaine jää vielä hieman hippuiseksi.
4. Anna seoksen jäähtytä. Jäähtymiseen menee aikaa. Sekoittele aina välillä. Seoksesta saa vihdoin tasaisen kun se alkaa olla jo hieman jähmeää. Jos tässä vaiheessa unohtaa sekoittaa, tulee seoksesta usein hieman rakeinen (kookosöljy jähmettyy nopeammin ja erottuu omiksi hipuikseen). Kun seos ei ole enää valuvaa ja se on hyvin sekoittunut, voi sen pistää jääkaappiin jähmettymään loppuun.
Jotkut pistävät seoksen jääkaappiin/pakastimeen jo nestemäisenä, mikä tietty nopeuttaa sen valmistusta. Minulla itsellä se ei oikein toiminut, vaan seoksesta tuli hieman rakeista.

Omia vinkkejä
Seosta kannattaa säilyttää jääkaapissa jotta se säilyisi pitkään.
FSCC on riittoisaa, joten kannattaa aloittaa pienillä määrillä (esim. 1annos=1tl)
Seoksen säilyttämiseen sopii koon puolesta hyvin esim. vanha naamarasvapurkki.

Kyseessä on varsin tuhtia tavaraa, joten parhaimmin se sopii kuiville ja huonokuntoisille hiuksille. Itselle sopivan annostelun kokeilu kannattaa aloittaa varovasti, pienistä määristä, ettei pituudet jää rasvaisen näköisiksi. Ja vaikka niin kävisi, siitä ei pidä säikähtää vaan kokeiluja kannattaa jatkaa. Ainakin minulla se oli sen arvoista. (Ja jos onnistuisikin saamaan hiuksensa rasvaisiksi niin ne voi tempaista letille tai käsitellä perunajauhoilla/maissitärkkelyksellä.)

Karitevoita ja kookosöljyä voi tilata esim. Pienestä Tuoksukaupasta. Kookosöljyä löytyy myös monista etnisistä ruokakaupoista ja luontaistuotekaupoista.
Omasta mielestäni seokseen sopii parhaiten jokin silikoniton hoitoaine. Itselläni on ollut käytössä XZ:taa ja vanhan mallisia Niveoita.

Jos on jotain kysyttävää, niin vastaan mielelläni. :)
Toivottavasti tästä on jollekin samanlaista iloa kuin minulle!

Ei kommentteja: